Mińsk Mazowiecki

Dzień Jagodzianki w Pustelniku

Region Pon. 17.07.2023 14:11:17
17
lip 2023

W niedzielę 16 lipca, Pustelnik w gminie Stanisławów stał się lokalną stolicą jagodzianek i potraw z darów lasu. Wszystko dzięki inicjatywie miejscowego KGW „Goździk”.

Tego dnia można było spróbować nie tylko przeróżnych dań i napojów z jagodą w roli głównej, ale też potraw przygotowanych z innych produktów pochodzenia leśnego. Dzień wcześniej rodziny z dziećmi wybrały się do lasu, aby zebrać produkty do przygotowania jagodzianek i innych dań. – Naszą ideą było pokazanie umiejętności kulinarnych wykorzystując produkty naturalne i zdrowe, zwłaszcza dla dzieci i młodzieży, stworzenie okazji dla lokalnej społeczności do wyjścia z domu i spędzenia czasu na świeżym powietrzu w otoczeniu lasu oraz rozwijanie wrażliwości na piękno otaczającej nas przyrody, a także znaczenia lasów w naszym życiu – wyjaśnia Czesława Kaim, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Goździk” w Pustelniku.

Wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny NATURA od KUCHNI. Zostało do niego zgłoszonych 20 potraw i napojów w 3 kategoriach przygotowanych z wykorzystaniem produktów pochodzenia leśnego (przetworów runa leśnego oraz dziczyzny). W kategorii soki, syropy, nalewki I miejsce zdobyła Agnieszka Kosman za syrop z zielonych szyszek sosny, II – Marianna Gryz za nalewkę z pędów sosny, zaś III– Andrzej Kaim za syrop z pędów sosny. W drugiej kategorii (potrawa kulinarna) najlepsze danie przygotowały: Marianna Marczak za pierogi z lejkowcem dętym (I miejsce), Danuta Mataszek za mini pierogi z kurkami (II miejsce) oraz Teresa Michalak z KGW „Nasza Chata” za poezję leśną (III miejsce). W ostatniej kategorii (ciasta i desery) wygrały leśny słoik Sylwii Buczek (I miejsce), ciasto leśny mech Małgorzaty Buczek (II miejsce) oraz leśny deserek Grzegorza Kacprzyka za (III miejsce).

Wszystkie zgłoszone dania oceniała komisja, w skład której weszli: leśniczy Kamil Onisk (przewodniczący), Kinga Anna Sosińska, Andrzej Siproski oraz Łukasz A. Wawryniuk. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy nagrody rzeczowe ufundowane z grantu otrzymanego od Lasów Państwowych, zaś pozostali uczestniczy pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia. - Cieszę się, że KGW „Goździk”, na czele z panią Czesławą Kaim, zorganizowało konkurs na tak wysokim poziomie. Zanim to jednak się udało, trzeba było napisać wniosek do ogólnopolskiego, który ogłosiły Lasy Państwowe. Gratuluję przedsięwzięcia. Było nie tylko ciekawie, ale także smacznie – powiedziała na zakończenia Kinga Sosińska, wójt gminy Stanisławów.

Zadaniem programu Lasów Państwowych „Natura od Kuchni” jest upowszechnienie wiedzy o żywności, jaką daje las i jej unikalnych walorach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej.

Partnerem wydarzenia były Lasy Państwowe.



Zdjęcia: GOK Stanisławów
Wwl

1 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.
Byłam Wt. 18.07.2023 17:58:30

Było wszystko bardzo smaczne!